Τι είναι το Focusing;  image
Το Focusing (Inner Relationship Focusing - IRF) είναι μια μέθοδος συναισθηματικής θεραπείας που καθοδηγεί τον θεραπευμένο σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και συναισθηματικής εξοικείωσης.
Μέσα από επιγνωσιακές τεχνικές, ο θεραπευτής διευκολύνει τον θεραπευόμενο να εξερευνήσει το ασυνείδητό του, αντλώντας πληροφορίες και ξεμπλοκάροντας τα συναισθήματά του.

Το μαγικό στοιχείο του Focusing, είναι ότι η θεραπεία πραγματοποιείται μέσω της εστίασης του θεραπευόμενου στο εσωτερικό του τοπίο, χωρίς να χρειάζεται να μοιραστεί απαραίτητα λεπτομέρειες με τον θεραπευτή. Οι σωματικές αισθήσεις και οι νοητικές εικόνες λειτουργούν ως εργαλεία για την αναγνώριση και την κατανόηση των συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων, μέσα από μια αυτογνωσιακή διαδικασία που εξελίσσεται στην παρούσα στιγμή.

Στο Focusing, αναγνωρίζουμε ότι τα συναισθήματα έχουν τη δική τους προσωπικότητα και αρκεί να τους επιτρέψουμε να υπάρχουν. Καθώς ενδυναμώνονται αυτές οι εσωτερικές διεργασίες, μέσα από την συναισθηματική θεραπεία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως αναβλητικότητα, εθισμοί διατροφικές διαταραχές, καταθλιπτικές και αγχώδεις καταστάσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία στην λήψη αποφάσεων, σωματικά συμπτώματα, δυσκολίες στις σχέσεις.